PAARDRIJDEN IS GOED VOOR DE GEZONDHEID!

(8)
Laat een opmerking achter

Mocht je er nog aan twijfelen: paardrijden is uitstekend voor de gezondheid! Het is een echte outdoorsport en heeft niets dan voordelen voor het lichaam. Ontdek hier in detail al het goede van deze sport. 

l'équitation c'est bon pour la santé

Een goede zithouding vinden op de rug van je paard is heel belangrijk. Bij paardrijden gaat het niet over je simpelweg laten dragen: je moet je echt wel goed rechtop houden. Je kan onmogelijk goed te paard zitten zonder in evenwicht te zijn. Door te paardrijden kan je die hersenfunctie aanzienlijk verbeteren. Precies daarom wordt deze sport vaak beoefend in het kader van een revalidatie of bij een psychomotorische handicap. 

Schouders, armen, bovenbenen, buikspieren, bilspieren, adductoren, rug... Met paardrijden train je echt alle spieren in je lichaam. Ook na jaren ervaring kan het gebeuren dat je na een zware training met je paard spieren ontdekt waarvan je zelfs niet wist dat je ze had. Door te paardrijden kan je dus een goede spiertonus behouden én worden je spieren gestretcht, wat de toename in volume beperkt. Perfect voor wie zijn figuur graag wat strakker wil. Wat betreft het calorieverbruik kan je met een jumpingtraining tot 600 calorieën per uur verbranden. 

Naast de frisse lucht die je inademt bij deze outdoorsport, kan je met paardrijden ook je ademhaling verbeteren. Die regelt gedeeltelijk het zenuwstelsel en de bloemsomloop en voorziet de spieren van zuurstof, waardoor ze goed kunnen werken. Ademhalen is een heel goede manier om te ontspannen en is een nuttig hulpmiddel voor elke ruiter, voornamelijk om zijn emoties te controleren. Wanneer je als ruiter op een rustige en regelmatige manier ademhaalt, bouw je meteen een goede vertrouwensband op met je paard. 

Hoe vaak heb je al wel niet gehoord dat "paardrijden slecht is voor je rug"? Héél vaak, ongetwijfeld. In werkelijkheid is paardrijden echter uitstekend om net die lichaamsspieren goed te trainen. Door te leren hoe je goed rechtop moet zitten en je te ontspannen, ontwikkel je een evenwichtige houding. En dat helpt enorm voor een goede, gezonde rug, want het verstevigt de lendenspieren. Sommige artsen beweren zelfs dat paardrijden "de beste rugschool" is. En je traint er ook een goede, ondersteunende houding mee. 

Hoe meer vorderingen je maakt, hoe belangrijker een goede coördinatie is. Het is heel belangrijk om je lichaam goed te controleren en heel nauwkeurige bewegingen te maken. Niet enkel omdat je paard heel gevoelig is voor elke beweging die je maakt, maar ook omdat je je lichaam uiterst nauwkeurig moet leren bewegen voor een correcte uitvoering van de oefeningen. 

Een paard is een onvoorspelbaar dier. Op welk dressuurniveau hij ook zit, hij kan op elk moment beslissen om zijn eigen willetje te tonen. Zo leer je als ruiter reflexen ontwikkelen, gewoon voor je eigen veiligheid. Een ruiter moet dus geconcentreerd blijven, maar ook helder en alert zijn. 

Omdat een ruiter, in eender welke gang, lang recht op het paard moet blijven zitten, ook wanneer hij een hindernissenparcours (jumping) aflegt, ontwikkelt hij een sterk uithoudingsvermogen, zowel wat zijn ademhaling als wat zijn spierstelsel betreft. 

Naast die fysieke voordelen heeft paardrijden ook een invloed op het moreel. De meeste mensen beginnen vooral met paardrijden om zich te ontspannen en tot rust te komen. Paardrijden vraagt veel concentratie en is de perfecte manier om even tot jezelf te komen. Ideaal voor wie even wil ontsnappen aan de buitenwereld. Omgaan met paarden verlaagt je stressniveau aanzienlijk. 
 

EN DAT ALLEMAAL ZONDER DAT JE JEZELF ER ECHT BEWUST VAN BENT! 

 • Voortdurend in balans
  • Een strakker lichaam!
  • Een gecontroleerde ademhaling
  • Een rug van beton!
  • Een goede motorische coördinatie
  • Actie, reactie!
  • Een sterk uithoudingsvermogen
  • Een ijzersterk moreel!
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Score geven
Een beoordeling plaatsen
NAAR BOVEN