Paardrijden in de winter

(5)
Laat een opmerking achter

Benjamin Aillaud geeft je zijn beste tips om je paard een maximum aan comfort te geven tijdens de winter, zodat het optimaal presteert. Van de verzorging tot de training kan je tal van kleine dingen doen om je paard warm en gezond te houden.

Paarden worden in de winter meestal bedekt met dekens om warm te blijven en dat is zeker nodig als ze geschoren zijn. Wanneer je je paard gaat roskammen, begin dan met de zones die niet bedekt zijn. Je kan ook de bescherming aanbrengen eens de benen en de voeten verzorgd zijn. Maak vervolgens alle singels los. Je kunt het voorste deel van de deken omplooien op de rug van het paard om zo de schouders, de borst en de hals te borstelen. Doe daarna de deken nog wat naar achteren om snel de rug en de buik te doen. Leg de deken terug goed, maar maak hem niet vast, en doe hetzelfde achteraan. Plooi het achterste deel van de deken over de rug van het paard, borstel zijn achterste en de nieren, en leg dan de deken er weer volledig over. Wanneer het echt koud is buiten kan je tijdens het roskammen onder de deken een oefendeken leggen om te vermijden dat je paard het koud krijgt wanneer je de deken wegneemt. De oefendeken biedt extra warmte en de nieren van je paard zijn altijd bedekt.

Je bent nu klaar om uit te rijden. Om de rug van het paard wat op te warmen, is het raadzaam het enkele minuten aan de hand te laten stappen, voor je zelf in het zadel klimt. Vervolgens kan je een goed kwartier paardrijden in stap en in de laatste minuten wat oefeningen doen (werken in een cirkel, trainen op de rechte lijn of op zijwaartse stappen). Is het in het begin moeilijk om je paard rustig te houden omdat het gewoonweg té koud is, laat het dan even aan de hand lopen om het wat te laten wennen. Het is misschien geen ideale opwarming, maar wel beter voor je eigen veiligheid.

Vervolgens kan je langzaam beginnen in draf. Laat je paard zich uitstrekken. Denk eraan dat hoe kouder het is, hoe meer opwarming de spieren nodig hebben. Heb je nog tijd, haal dan de oefendeken eraf aan het einde van de opwarming. Ga hiervoor van je paard af of vraag iemand om te helpen als je paard wat onrustig is.

Aan het einde van de sessie leg je de oefendeken opnieuw op het paard en laat je het even stappen (ongeveer 15 minuten) zodat het wat losser wordt en rustig ademhaalt wanneer je het naar zijn stal brengt. Zorg ervoor dat het droog is wanneer je de deken erover legt. Indien nodig leg je er enkele minuten een zweetdeken over zodat het sneller droog is. Sommige paarden kunnen na een zeer intense training opnieuw gaan zweten en vaak wordt de deken dan te snel aangebracht. Wacht daarom tot de lichaamstemperatuur van het paard daalt voor je het een groot deken omdoet.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
Een beoordeling plaatsen
NAAR BOVEN