Leer je paard dat het je moet volgen

(5)
Laat een opmerking achter

Verloop van de sessie

De training begint met het vaststellen van een aantal codes tussen jezelf en je paard. Wees dus precies in wat je eist. De essentie van de oefening berust op een fundamenteel beginsel: als het beschikbaar is, moet je paard recht voor je staan, met het hoofd naar je toe. Het moet die houding gedurende de hele oefening aanhouden. Anders gezegd, bij de minste verplaatsing moet het draaien om je te volgen en het hoofd in je richting houden, zonder je te raken.

Vergeet niet om je paard altijd aan te moedigen, stil te laten staan en te belonen tussen elke beweging, zodat het zich op elk moment veilig voelt in je buurt.

Besteed niet te veel tijd aan eenzelfde oefening en wissel je bevelen af, zodat je paard de concentratie niet verliest. Wordt het te moeilijk, aarzel dan niet om een wat gemakkelijkere oefening te hernemen zodat je paard het vertrouwen niet verliest.

 


 

De oefening - Lateraal bewegen

Ga naast je paard staan zonder aan het halstertouw te trekken. Als je paard het hoofd niet draait, dwing dan zijn heupen naar de andere kant, eventueel met een zachte tik van de zweep (ter herinnering: als je paard de heupen correct verplaatst, dan zet hij de ene achterpoot voor de andere, onder zijn gewicht). Met deze handeling verplicht je het om te draaien en het hoofd naar jou te richten. Zodra je paard zich draait, stop je je eis. Je paard moet recht voor je stoppen. Beloon het met een zachte aai over het hoofd.

Herhaal de oefening langs elke kant tot je paard perfect begrijpt wat je van hem vraagt. Probeer nu om hetzelfde resultaat te krijgen zonder je zweep te gebruiken én nog steeds zonder aan het halstertouw te trekken.

 

Naar voren bewegen

Nu je paard begrepen heeft dat het je moet volgen, ga je ervoor staan en zet je een paar passen achteruit. Volgt je paard niet spontaan, dan kan je de zweep gebruiken om het naar voren te dwingen, zonder het te raken of met een lichte tik op de schouder. Zodra je paard naar je toekomt, stop je je eis. Als je paard mooi voor je stopt, beloon het dan. Komt het te dichtbij staan, duw het dan terug zodat het begrijpt wat zijn plaats is. Bewaar altijd een zekere afstand tussen jou en je paard. Zodra het de beide oefeningen mooi onder de knie heeft, kun je bewegingen naar voren en bochten combineren, zonder zweep.

 

Naar achteren bewegen

Het doel van deze oefeningen is dat je paard je bewegingen mooi volgt. Je gaat ernaast staan, het volgt, je stapt naar achter, het stapt naar voor... Dat wil dus ook zeggen dat wanneer je dichterbij komt, je paard achteruit moet gaan. Ga voor je paard staan, maak een soort van scherm met je halstertouw en stap op je paard af. Het moet mooi recht achteruit wandelen, zonder te trekken aan het touw.

ook stimuleren door je handen licht heen en weer te bewegen zonder je paard te raken. Zodra het de gewenste beweging maakt, beloon je het. En eens je paard ook deze oefening onder de knie heeft, kan je ze afwisselen met de andere aangeleerde bewegingen.

 

Een obstakel overwinnen

Leg een staaf op de grond. Je paard moet je nu volgen en daarbij een obstakel overwinnen: de staaf. Begin met over de staaf te stappen door een beweging naar voren te bevelen. Pauzeer even als het paard de voorpoten over de staaf heeft gezet en vervolgens nog eens als ook de achterpoten erover zijn. Vergeet zeker niet je paard te belonen! Doe nu dezelfde oefening, maar dan achterwaarts. Vergeet niet om de nodige pauzes in te bouwen.

Om een bijkomende moeilijkheid in te bouwen eens je paard zich op zijn gemak voelt, kan je het vragen om opnieuw de twee voorpoten over de staaf te zetten en vervolgens om één poot weer naar achteren te zetten, zodat je paard een poot langs elke kant van de staaf heeft.

 

Oefenen in vrijheid

Om te besluiten kan je, als je in een gesloten ruimte traint, het halstertouw losmaken en de verschillende oefeningen herhalen. Als je paard je bevelen goed begrijpt en onder de knie heeft, dan zal het ze ook zonder touw uitvoeren en je overal volgen.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
Een beoordeling plaatsen
NAAR BOVEN