Je paard scheren voor de winter

(2)
Laat een opmerking achter

Waarom scheren?

Nu de winter eraan komt, wordt de vacht van paarden dikker om ze te beschermen tegen de kou. Hoewel je paard nu nog meer lijkt op een grote knuffelbeer, kan die dikke vacht toch wat hinder geven. Paarden gaan er bijvoorbeeld sneller van zweten.
Scheren biedt dan de oplossing, al hangt dat af van hoe hard je paard of pony precies traint, van zijn leefomgeving, enz.
Paarden die grazen of in de paddock staan en niet regelmatig werken, hoeven niet zozeer te worden geschoren. Belangrijk is dat je paard goed wordt afgedroogd na het trainen. Als je paard niet zo veel vacht heeft, kan je hem tijdens de wintermaanden gewoon een deken omdoen.


De verschillende scheermodellen

Dit zijn de meest courante modellen:


Het "wedstrijd-" of "mantelmodel" geeft je paard een natuurlijke nierbescherming. De ledematen, de rug en de nieren blijven beschermd door de vacht, wat een voordeel is voor paarden die vaak in de kou staan.  Wanneer de vacht aan de nieren niet geschoren wordt en je paard binnen leeft, ben je niet verplicht om een deken te gebruiken. Of je kunt ook gewoon een staldeken of een dun deken over je paard leggen.


Het "jachtmodel" wordt aanbevolen voor paarden die intensief werken. Bijna alle vacht wordt afgeschoren, behalve aan het hoofd, aan de plek waar het zadel zit en aan de poten, om huidletsels op de plaatsen waar het zadeltuig kan schuren, te voorkomen. Bij dit scheermodel moet je je paard goed bedekken, zodat het geen kou krijgt nu de vacht aan zijn nieren is afgeschoren. Een oefendeken kan dan zowel nuttig zijn bij koud weer als bij de opwarming.


Volledig scheren raden we aan voor paarden die intensief werken of die regelmatig aan wedstrijden deelnemen. Hierbij wordt de volledige wintervacht weggeschoren, met uitzondering van een klein driehoekje ter hoogte van de staart. Bij dit scheermodel moet het paard goed worden bedekt en moet je een oefendeken gebruiken tijdens rustperiodes. De schoft scheer je best niet om letsels door overmatige wrijving te voorkomen.

De kop en de ledematen hoeven niet te worden geschoren. Wil je deze gevoelige onderdelen toch scheren, laat je dan zeker helpen. Je kunt ook een trimmer gebruiken voor deze moeilijk bereikbare plaatsen. Je kunt ook slechts een deel van de kop scheren en enkel de vacht aan de schaar en de onderkaak verwijderen.

Tips en tricks:

  • Je ziet vaak een klein driehoekje op de plek waar de staart begint. Dat dient om te voorkomen dat de staartharen uit onachtzaamheid mee worden afgeschoren.
  • Om de poten te scheren laat je je best helpen door iemand die elke poot naar voren houdt.
  • Als je een angstig paard hebt, steek dan oordopjes in zijn oren om het lawaai van de tondeuse te dempen.
  • Als je een ongeschoren paard optuigt, laat de natte vacht dan zeker eerst goed drogen. Anders zal je paard het koud krijgen

Wanneer scheren?

Er is niet echt een exact moment. Alles hangt af van het klimaat waarin je leeft en de haargroei van je paard. Over het algemeen volgt de eerste scheerbeurt in de loop van de herfst, wanneer de vacht echt te lang wordt en het paard veel zweet tijdens het trainen.
Om een deken te gebruiken, kan je beter wachten tot de eerste echte koude er is. In de herfst zijn er nog wat dagen waarop het aangenaam warm is en dan kan het gebeuren dat je je paard gedurende de dag een deken moet omdoen of weer afnemen, zodat hij het niet te warm of te koud heeft. En dat gaat moeilijker wanneer je er niet altijd bent.


Hoe afdekken?

Zelfs als je paard niet geschoren is, kan je het soms toch best bedekken. Voornamelijk wanneer het buiten zit tijdens de koude wintermaanden. Voor wie niet goed weet hoe je het goed moet bedekken, hebben we hier een kort overzicht zodat je weet welk deken je precies moet nemen zodat je paard het niet te koud of te warm heeft.

Hoe doe je je paard het best een deken om in de winter
Temperatuur Soort vacht
  Ongeschoren Geschoren
Warmer dan 15 °C Niet bedekt Niet bedekt of regendeken bij regen of wind
10 tot 15 °C Niet bedekt of regendeken bij regen of wind Staldeken of dun deken (100 g)
4 tot 10 °C Niet bedekt of dun deken (100 g) Dun of gemiddeld warm deken (150-250 g)
0 tot 4 °C Niet bedekt of gemiddeld warm deken (150-250 g) Gemiddeld warm tot warm deken (200-300 g)
-10 tot 0 °C Niet bedekt / gemiddeld warm tot warm deken (200-300 g) Warm deken (300-400 g)
Kouder dan -10 °C Warm deken (300-400 g) Zeer warm deken (300 tot 500 g) + onderdeken indien nodig


De leeftijd van je paard, zijn gezondheid, het ras, zijn natuurlijke vacht, zijn manier van leven (de tijd die het buiten doorbrengt, de mogelijkheid tot beschutting...) zijn allemaal factoren waarmee je moet rekening houden om te bepalen hoe je je paard gaat bedekken.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
Een beoordeling plaatsen
NAAR BOVEN