Hoe leer je je paard vlot halthouden?

(3)
Laat een opmerking achter

Of je het nu aan de hand leidt of erop zit, er bestaan tal van situaties waarin het belangrijk is dat je paard mooi blijft stilstaan, al is het voor de veiligheid. Nochtans is vlot halthouden een oefening waar heel wat ruiters en amazones nog mee worstelen, of ze nu op een jong of ervaren paard rijden.

Wie heeft er niet eens zijn stijgbeugel in de zij gezet van een paard dat naar voren of achteren beweegt bij het bestijgen?

Onze technische partner Benjamin Aillaud geeft je een aantal nuttige tips om je paard te leren halthouden en vooral in alle omstandigheden stil te blijven staan.

Verloop van de sessie

Halthouden kan je zowel naast als op je paard oefenen. Het beste begin je te voet om een aantal codes vast te leggen tussen jezelf en je ros. Het perfecte begin om je paard te leren rustig te blijven en te ontspannen als je het gaat bestijgen.

De eerste oefening verloopt in twee stappen: je paard stopt zijn voorwaartse beweging, vervolgens blijft het stil staan zolang je het geen ander bevel geeft. De sleutel tot goed halthouden is een kalm en rustig paard, dat er geen probleem van maakt dat het moet stilstaan, dat niet tracht te vluchten.

Wees altijd duidelijk en precies in je bevelen, zodat je paard goed begrijpt wat je ervan verwacht. Onthoud ook dat wanneer je paard een oefening niet juist uitvoert, dat vaak komt doordat het je niet goed begrijpt.


Te voet

Begin de oefening naast je paard. Het moet goed begrijpen wanneer het je moet volgen en wanneer het moet blijven stilstaan. Je moet zijn aandacht hebben. Begin deze oefening dan ook met de les "volg mij" [link], de perfecte basis. Zodra je paard je overal volgt, moet het normaal gezien halthouden zodra je zelf stil blijft staan.

Om ervoor te zorgen dat je paard blijft stilstaan terwijl jij ernaast beweegt, maak je best contact door je hand op zijn hoofd te leggen en er wat dichterbij te gaan staan. Verplaats je naar de schouders en blijf er vlakbij staan, alsof je het gaat bestijgen. Je paard moet blijven stilstaan zonder dat je het moet tegenhouden. Beloon het. Je moet deze oefening kunnen uitvoeren langs beide kanten.

Als je paard beweegt, beveel dan opnieuw een beweging naar voren door wat afstand te nemen zodat het je volgt. Beveel het vervolgens opnieuw om halt te houden. Herstel het contact door het aan te raken de hele tijd dat je je ernaast verplaatst. Begin bij het hoofd, dan de hals, de schouders...tot je aan de stijgbeugel komt.


In het zadel

Als je paard mooi blijft stilstaan terwijl je ernaast staat, dan kan je het gaan bestijgen. Hierbij zal je meteen kunnen testen of je paard nog weet wat je het in de vorige oefening hebt geleerd. Begin dus met de vorige oefening tot je ter hoogte van het zadel staat. Heeft je paard niet bewogen, beloon het dan uiteraard, en zet je vervolgens klaar om het te bestijgen. Je paard moet rustig en ontspannen zijn, zo zal het niet overwegen te bewegen om zich meer op zijn gemak te voelen.

Begin met de teugels rustig aan te passen, zonder te trekken, en zet je in het zadel. Beweegt je paard naar achteren bij het bestijgen, dan komt dat vaak omdat de teugels te hard spannen. Als je paard de oefening goed doet, dan hoef je het normaal gezien zelfs niet vast te houden. Je kan je paard nu probleemloos bestijgen en er weer afstijgen zonder dat het beweegt. Ben je een durver, probeer de oefening dan ook eens langs de rechterkant. Maar blijf wel oplettend, het kan zijn dat je paard verrast reageert omdat het daar niet aan gewend is.

Als je paard beweegt bij het bestijgen, dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je de schoft hebt geraakt met de voet of dat de teugels te strak zijn aangespannen. Stap dan van je paard en herbegin de oefening door je paard eerst te bevelen stil te staan, zodat het tot rust komt. Dit kan lang duren, zeker als je paard nooit echt is aangeleerd hoe het zich moet gedragen als je het bestijgt. Blijf dus kalm en heb geduld. Je paard moet begrijpen dat het aangenamer is dat het gewoon blijft stilstaan.

Eens je paard de oefening perfect begrijpt en mooi stil blijft staan, dan kan je nog wat verder gaan met extra oefeningen. Vraag je paard om het hoofd naar links en naar rechts te buigen en let er daarbij op dat je de buitenteugel goed ontspant. Je paard moet je het hoofd geven zonder de poten te bewegen.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
Een beoordeling plaatsen
NAAR BOVEN