EEN GOED DEKEN KIEZEN VOOR JE PAARD

(2) 1
Opmerking geven

 

Een goed deken is van cruciaal belang om je kompaan efficiënt te beschermen tegen de kou. Je kiest best een paardendeken dat aangepast is aan de temperatuur en aan de leefomstandigheden van je rijdier. Een geschoren paard moet je anders beschermen dan een ongeschoren paard, een paard in de box heeft andere behoeften dan een paard dat je buiten laat staan.

 

De maat van het deken kies je op basis van de schofthoogte van je paard:

VOOR EEN PAARD TUSSEN 1,20 M EN 1,40 M KIES JE MAAT 115 CM (5'3").

VOOR EEN PAARD TUSSEN 1,34 M EN 1,50 M KIES JE MAAT 125 CM (5'9").

VOOR EEN PAARD TUSSEN 1,50 M EN 1,60 M KIES JE MAAT 135 CM (6'0").

VOOR EEN PAARD TUSSEN 1,60 M EN 1,70 M KIES JE MAAT 145 CM (6'3").

VOOR EEN PAARD TUSSEN 1,70 M EN 1,80 M KIES JE MAAT 155 CM (6'9").

VOOR EEN PAARD VAN 1,80 M OF MEER KIES JE MAAT 165 CM (7'0").

Kies steeds de juiste maat deken: als het te klein is, kan je paard het scheuren, als het te groot is, kan het draaien. Zorg er ook voor dat je de kruissingels (onder de buik) goed afstelt. Je mag ze niet te strak aanspannen om je paard niet te hinderen, maar als ze te los zitten, kan je paard er een van zijn achterbenen insteken, wat heel gevaarlijk is.

 

De bilriemen mogen niet te strak of te los aangespannen worden, die zorgen ervoor dat je paardendeken niet langs de zijkant wegglijdt.

 

1) JE PAARD STAAT IN EEN BOX

Een paard in een box heeft bescherming nodig tegen de kou omdat het niet voldoende kan bewegen om de warmte te produceren die het nodig heeft om zich te beschermen.

Het is aangeraden een geschoren paard te bedekken met een warm staldeken. Dat moet niet noodzakelijk waterdicht zijn, maar eerder ademend om te vermijden dat je paard te hevig gaat zweten.

Als je paard overdag meestal de paddock verlaat, bedek het dan zeker met een waterdicht en stevig deken.

Als het heel koud is, leggen sommige ruiters nog een extra fleece deken onder het normale deken om het paard meer warmte te geven en het beter te beschermen.

Voor een ongeschoren paard is een licht en ademend staldeken voldoende om het te beschermen als het heel koud is. Als je paard ziek is of al op leeftijd, dan is zijn weerstand uiteraard wat minder en moet je de bescherming aanpassen aan de toestand van je paard.

 

2) JE PAARD STAAT IN DE WEI

Je paard komt probleemloos zonder deken de winter door als het kan schuilen voor slecht weer. Een paard in de weide beweegt bijna voortdurend, waardoor het van nature extra warmte produceert.

Als je toch zou beslissen om je paard te bedekken, moet je zeker een waterdicht en duurzaam deken kiezen. Meestal hebben weidedekens comfortplooien ter hoogte van de schouders om meer bewegingsvrijheid te geven. En omdat paarden de gewoonte hebben om hun rug naar de regen te draaien, hebben ze ook een staartflap voor een optimale bescherming.

 

3) TIPS

 • OM TE CHECKEN OF JE PAARD GOED BESCHERMD IS TEGEN DE KOU, LEG JE GEWOON EVEN JE HAND ONDER HET DEKEN: ALS DE HUID KOUD IS, IS HET NIET GENOEG BESCHERMD.
 • NEEM DE DEKENS TRAAG AF OM EEN THERMISCHE SCHOK TE VERMIJDEN.
 • MAAK DE DEKENS REGELMATIG SCHOON, EEN VUIL DEKEN KAN DE HUID IRRITEREN.
 • AARZEL NIET JE BUITENDEKENS TERUG WATERDICHT TE MAKEN MET EEN AANGEPAST PRODUCT.
 • ER BESTAAN LYCRA BESCHERMERS OM TE VERMIJDEN DAT HET HAAR AAN DE BORST OF AAN DE NEK AFSCHUURT.
 • VOOR EXTRA WARMTE KAN JE NOG EEN NECK-COVER OVER DE NEK VAN JE PAARD LEGGEN.

 

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Score geven
Een beoordeling plaatsen
Opmerkingen

leuke tips en handige dingen om te weten


NAAR BOVEN